Nota de premsa: Concert: “ViI·lars Mil·lenaris Musicats”

“Ebre, Música & Patrimoni” a Godall”

Concert: “ViI·lars Mil·lenaris Musicats”

Ahir, 12 setembre de 2015, va tenir lloc a Godall a l’Àrea d’Oliveres Mil·lenàries del Pou de les Piques el concert: “ViI·lars Mil·lenaris Musicats”, a càrrec de la banda de l’Agrupació Musical de Godall. Concert que estava inclòs dins del festival “Ebre, Música & Patrimoni –programa que s’alterna bianualment amb l’Ebre, Art & Patrimoni que es va engegar l’any passat– organitzat per la xarxa territorial de museus i equipaments patrimonials del SAM (Servei d’Atenció Museística) de les Terres de l’Ebre que encapçala el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura

En el marc incomparable d’unes oliveres majestuoses, amb uns troncs enormes, imponents i cargolats, mostra inexorable del pas del temps, la banda de l’Agruapció Musical de Godall va oferir un magnífic concert.

L’acte es va iniciar una mica més aviat del que estaba programat, ja que un cel gris i amenaçador acompanyava a músics, i, públic, en general, que tot i aquesta amenaça no van dubtar en cap moment de la realització/ assistència al concert.

L’alcadessa de l’Ajuntament de Godall, la Sr. Teresa Esmel va encetar l’acte donant la benvinguda. Va passar la paraula a la gerent de la Taula del Sénia: Mª Teresa Adell, ja que la iniciativa del tast d’oli de diverses varietats, després del concert, anava a càrrec de la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Tot seguit Alexis Albiol Roda, propietari de la finca va adreçar unes paraules, molt emotives, explicant la satisfacció que tenia ell i la seva família d’acollir tant aquest concert (que era ja la segona ocasió, ja que al 2010 se’n va fer un altre) com el fet de que la seva finca sigui una Àrea senyalitzada de les Oliveres mil·lenàries. Finalment un representant del Museu de les Terres de l’Ebre: Toni Cartes va dir unes paraules, també, donant les gràcies a l’Ajuntament de Godall per participar d’aquesta iniciativa.

Després d’aquests parlaments es va iniciar el concert.

Els músics de la banda de l’Agrupació de Godall, dirigits en aquesta ocasió per Jaume Eiximeno, acaronats per les rames i els fruits verds, encara (falta un mes o una mica més per la seva recolecció i transformació en el valuòs líquid daurat), de les majestuoses oliveres mil·lernàries i sense intimidar-se en cap moment, pel cel grisenc que els cobria, van interpretar les següents peces: Tercio de Quites, pasdoble dedicat a la penya taurina de Cullera i sobretot al seu president Paco Ibáñez, van seguir amb la Jota de Godall, la jota fou una música i un ball que va acompanyar durant molts d’anys als godallencs i godallenques fins la guerra civil que es va perdre, des de fa uns anys s’ha tornat a recuperar, el ball i també aquesta peça arranjada pel director de la banda de l’Agrupació Musical de Godall, Fernando Guarch i Bordes.

La següent peça intrepretada fou la Jota apresurada composada al 2011 pel director de la banda de l’Agrupació Musical de Godall, Fernando Guarch i Bordes. A continuació, l’Ametller, sardana dedicada a la banda de Godall, i, finalment per donar una nota de color, originalitat i trencar una mica, van cloure el concert amb un blues:The Blues Factory

Després del concert hi va haver el tast d’olis de diverses varietats. Donant a conèixer d’aquesta manera, la riquesa natural, gastronòmica i cultural del nostre poble.

Amb tot, la tradició del conreu de l’olivera al nostre petit municipi des de temps molt llunyans i la tradició de la música de banda, farcida d’elements de cultura popular que ens identifiquen, es van donar la mà i van oferir als espectadors un espectacle cultural únic.

Tenint com a escenari, uns arbres que han viscut centenars d’anys, essent testimoni de tot tipus d’esdeveniments segur que no els va sorprendre la música de la nostra banda amb la seva correcció, màgia i singularitat.

Estem convençuts que iniciatives com aquesta es tornaran a repetir i ben segur que a més de la música es podrà afegir alguna altra manifestació cultural en el marc d’aquests arbres extraordinaris, grandiosos i solemnes.

Godall 13 de setembre de 2015
Agrupació Musical de Godall